Een menstruatiecup, hoe zit dat?

Veel vrouwen pretenderen dat de menstruatiecup – op het gebied van de maandelijkse bloeding – hét geschenk uit de hemel is. Doordat je geen maandverband en/of tampons meer hoeft te gebruiken scheelt de cup in de kosten en ook is het, omdat je het kunt hergebruiken, beter voor het milieu. Ook zou het super makkelijk in gebruik zijn, hygiënisch – want geen chemicaliën – en je hoeft veel minder vaak de boel te verschonen. TOOOP!

AFDELING VERLOSKUNDE

Eenmaal in mijn bezit vraag ik een vriend terloops of hij weet wat het is, zo’n menstruatiecup. “Een menstruatiecup? Is dat een soort wisseltrofee voor wie het meeste bloed verloor die maand, of een kampioenschap zoals een world cup voetbal? Bestaat er een app zodat je met vriendinnen kunt bijhouden wat, wanneer en hoeveel je verliest? Komt er een kampioenschap? Mag ik dan thuisblijven?”

Nou ehm, nee dus. Ik leg hem uit dat het een cupje is dat ingebracht moet worden en dat het bloed opvangt waardoor maandverband en tampons overbodig zijn.

TWAALF UUR

Het is een siliconen bekertje dat niet absorbeert, zoals maandverband en tampons doen, maar bloed kan opvangen doordat het zich vacuüm in het vaginaalkanaal bevindt waardoor het bloed in het cupje blijft ‘hangen’. In principe kan de cup twaalf uur (!) blijven zitten.

Je zou er dus een hele dag mee kunnen werken zonder de boel op kantoor te moeten verschonen. Dat klinkt zo ideaal dat ik niet begrijp waarom niet iedereen de tampons aan de wilgen heeft gehangen.

GEVAARTE

Als je enkel tampons gewend bent, lijkt het cupje op het eerste gezicht schrikbarend groot, maar hier kwam mijn bevallingservaring van pas. Daarnaast kan elke zichzelf respecterende vrouw best begrijpen dat als er een baby doorheen kan, er ook wel zo’n cupje in past.

Ik kijk op internet hoe ik zo’n ‘gevaarte’ moet inbrengen want ik heb echt geen idee. Vooralsnog lijkt het me allesbehalve comfortabel en geloof ik het beloofde wonder nog niet echt. Ik vind instructies voor inbrengen en verwijderen op cutecotton.nl

EEN KANS

Jeetje. De termen die mij vooral bijblijven zijn ‘vacuüm’, ‘uitklappen’, ‘met een vinger erlangs'(?), ‘knoeiboel’ en ‘gehurkt in de douche verwijderen’… Aangezien ik nog niet ongesteld ben steek ik mijn cup eh kop nog even in het zand.

Als de menstruatie dan ‘eindelijk’ weer begint en ik dan toch nog stug een doosje tampons in mijn supermarktmandje heb gegooid, besluit ik de cup een kans te geven. Hoe erg kan het nou allemaal zijn? 

INBRENGEN

Het inbrengen gaat bewonderenswaardig goed. Binnen een paar seconden zit ie prima op zijn plek en voel ik er niets van. Ik sta op en kan een triomfantelijke lach niet onderdrukken. Zal dit dan for ever het einde betekenen van die vreselijke tampons?

De komende uren merk ik niets. Van het feit dat ik ongesteld ben, noch van de de cup zelf. Tussendoor check ik uiteraard wel hoe het er ‘morstechnisch’ gezien voor staat. En ik zeg ‘mors’ want waar het eerder een lekincident zou zijn geworden, kan dat nu alleen maar morsen zijn met zo’n cupje toch?

DANSEN

Ik vraag me ook af of ik wild kan dansen met zo’n ding in, of gutst het dan over de randen naar buiten? Al snap ik ook wel dat de vacumerende eigenschap er juist voor zorgt dat dat niet gebeurt. En toch komen die gekke vragen steeds bij me boven borrelen. Vanavond in de kroeg voor de zekerheid maar iets minder wild dansen.

Nou, het is mooi geweest. Hij moet eruit. De beschrijving zegt dat je hem met gemak twaalf uur kunt laten zitten maar ik vertrouw het allerminst zo’n eerste keer. Dus houd ik het na vier uur voor gezien.

PANIEKAANVAL

Ik wil wel eens weten of en hoe ik het ding eruit ga krijgen en hoeveel er nu eigenlijk in zit. De komende vijftien minuten gaan gepaard met een hoop zweet, een paar tranen, wat kreten, een halve paniekaanval en de gedacht dat ik waarschijnlijk nog een kind moet baren wil ik dit ding er OOIT uit krijgen.

Hij zit vast en ik krijg er met geen mogelijkheid beweging in. Uiteindelijk besluit ik maar onder de douche te stappen en het laatste redmiddel te proberen: hurken in de douche. Dat lukt uiteindelijk, maar ook niet zonder slag of stoot.

ONTZETTEND OPGELUCHT

Sowieso ben ik niet heel handig, heb ik niet het beste evenwicht en val ik dus bijna achterover. Naast de paniek die ik ook nog wel voel, moet ik ook vooral om mezelf lachen.

Het kan bij mij nou nooit eens volgens het boekje gaan… Al die lovende woorden en hallelujahverhalen over deze cup… ik begrijp er NIETS van. Na wat duw,- en trekpogingen komt de cup eruit en ben ik naast kapot ook ontzettend opgelucht.

SPOKEN

Aangeraden wordt om het drie cyclussen te proberen voor je een echt oordeel kunt vellen. Daar had ik een hard hoofd in want ik had mijn oordeel eigenlijk al geveld: dit ding ging de kast in om er nooit meer uit te komen. 

Toch bleef het cupje, figuurlijk dan, door mijn hoofd spoken. Tijdens gebruik was het immers een prettig product; er was niet gemorst/gelekt, ik voelde hem niet zitten, hoefde geen tampons te wisselen… En het maakt anderen kennelijk wel heel erg gelukkig.

BEDREVEN

Zijn mijn ladyparts en ik dan zo abnormaal of moest ik toch gewoon wennen zoals de ‘bijsluiter’ stelt. Dat laatste bleek het geval want tegen de tijd dat de nieuwe menstruatie zich aandiende, waren de herinneringen aan pijn en gruwel weggeëbd en probeerde ik het toch nog eens.

En met succes. Die keer ging het stukken beter en ontdekte ik hoe ik de cup het makkelijkst kan verwijderen. Ik raakte er echt in bedreven en kan nu, na de aanbevolen drie cyclussen, oprecht zeggen dat het een geweldig product is.

Ik zou niet anders meer willen! De beste tip dus die ik je geven wil is om echt even vol te houden. Je vindt op een gegeven moment echt de fijnste manier voor jouw lichaam om de cup te verwijderen. Want echt, ook hier geldt: oefening baart kunst!

Vragen waarop ik je nu dus een antwoord kan geven:

  • Voel je de cup zitten? Nee
  • Hoe doe je het als je tussendoor de cup wilt legen en je geen fonteintje op de wc hebt? Ik neem dan altijd een flesje water mee zodat ik de cup kan uitspoelen. Of je veegt de cup schoon met een wc-papiertje.
  • Welke maat moet ik hebben? Heb je een kind gehad? Neem dan de grootste maat. Zo niet, bedenk dan met wat voor tampons je meestal vooruit kunt en hoe vaak je moet verschonen. Met gezond verstand kom je al een heel eind en je verliest sowieso veel minder bloed dan je denkt. Echt! Er zijn ook speciale sportvarianten.
  • Stinkt het? Nee absoluut niet. Je kunt de cup de hele dag in laten zitten en alsnog stinkt het niet.
  • Is het niet ontzettend smerig met al dat bloed? Ja, de eerste keer is het dat zeker wel. Ik schrok toch een beetje toen ik mijn bloed zag, hoewel het dus veel minder was dan ik aanvankelijk dacht. Het went.
  • Kun je vrijen met een cup in? Nee. Althans twee vrouwen komen een heel eind maar daar zou ik het toch bij laten.
  • Hoe haal jij hem er nu dan uit? Ik gebruik een wc-papiertje om met grip het stokje vast te kunnen pakken. Vooraf span ik mijn bekkenbodemspieren aan zodat de cup wat naar beneden komt. Het gevoel dat je de cup eruit perst dus. Ik wiebel wat aan het stokje zodat de cup naar voor en achter beweegt en zodra het vacuüm verbreekt, trek ik de cup er voorzichtig uit. Meteen dan kiep ik hem achterwaarts in het toilet leeg.

Geef een reactie