Ik ben boos en verdrietig door de Nashville-verklaring

Ik maak me graag boos over dingen. Vanuit passie en boosheid ergens over schrijven is namelijk de gemakkelijkste vorm van schrijven voor mij. En boos heb ik me ook het afgelopen weekend gemaakt. Die boosheid ging ook gepaard met verdriet en teleurstelling.

Al deze emoties kwamen voort uit het nieuws omtrent de Nashville-verklaring waarin honderden protestantse dominees zich uitspreken tegen lhbt’er (afkorting voor lesbienne, homo, biseksueel of transgender, red.).

PROTEST

Door middel van het omstreden pamflet willen zij duidelijk maken dat het huwelijk alleen bedoeld is als verbond tussen één man en één vrouw. Het feit dat SGP-leider Kees van der Staaij (50) zijn handtekening onder het pamflet heeft gezet, leidt tot veel protest.

In de Nederlandse vertaling staat te lezen dat het in strijd is met Gods heilige bedoelingen ‘wanneer mensen zichzelf bewust willen zien en positioneren als personen met een homoseksuele of transgenderidentiteit.’ Ook zou genezing van homoseksualiteit tot de mogelijkheid behoren.

TEGENSTRIJDIGE BERICHTEN

Toch zie ik in het pamflet een aantal tegenstrijdige berichten staan. Zo staat er bijvoorbeeld:

‘WIJ ONTKENNEN dat de goedkeuring van homoseksuele onreinheid of transgenderisme een moreel neutrale zaak is, waarover getrouwe christenen onderling van mening mogen verschillen.’

Om vervolgens meteen daarna met het volgende te komen:

‘WIJ BEVESTIGEN onze plicht om altijd de waarheid in liefde te spreken, ook wanneer wij tot of over elkaar spreken als mannelijk of vrouwelijk.’

AANDOENING

Dus homoseksuelen en transgenders zijn onrein en niet de bedoeling en daar mag geen discussie over bestaan. Ook niet als jij vindt dat dit anders zit. MAAR we moeten wel met zijn allen vooral de waarheid in liefde blijven spreken. Maar als jouw waarheid niet de mijne is wil ik je gewoon niet horen. Houd dan maar gewoon je mond.

Het doet me pijn en verdriet dat er zo’n grote, prominente groep mensen is die openlijk uitspreekt dat homoseksualiteit en transseksualiteit niet geaccepteerd moet worden. Dat het schadelijk is, dat we slechte mensen zijn, dat we geen kinderen zouden moeten kunnen opvoeden, dat het een aandoening is en waarvan we genezen zouden kunnen – lees moeten – worden.

UIT DE KAST

Het voelt alsof ik in een slechte film zit waarin ik elk moment uit een kooitje kan worden gehaald en op een zeepkist in een circustent word uitgelachen door ‘het gewone volk’. Ik ben verdorie 35 jaar en tóch wankelt mijn standvastige zelfbeeld als ik dit soort dingen hoor en lees.

Wat doet dat met jongeren die (nog) niet uit de kast zijn gekomen? Die proberen te ontdekken wie ze zijn? En wat als die jongeren dan ook nog gelovig zijn? Die worden toch stante pede terug die kast ingejaagd? Om er vervolgens niet meer uit te komen…

TERUG IN DE TIJD

We worden allemaal weer even terug in de tijd geslingerd en dat is erg. Erg voor eigenlijk ieder weldenkend mens. Maar bovenal voor de hele lhbt-community. Erg voor gelovigen die naast in God, ook geloven in liefde voor iedereen.

Maar het ergst is het misschien nog wel voor homoseksuele gelovigen. Voor hen wordt het allemaal nog een stukje lastiger gemaakt. Dingen waarvoor we al jaren knokken, worden hier weer van tafel geveegd.

BEDROGEN

Aafke Romeijn verwoordde het op Twitter als volgt: Ik voel mee met alle gelovigen die geloven in een God van liefde en hun hart en huis openstellen voor anderen zonder oordeel. Dat zijn er veel. Ontzettend veel. Hun geloof wordt geschaad door de #NashvilleVerklaring en dat doet me zeer.

En dat is wat ik ook voel naast verdriet en boosheid. Ik voel mee met gelovigen die zich bedrogen voelen door hun broeders en zusters. Gelukkig krijg ik ook excuses van gelovigen. Gelovigen die zich distantiëren van deze verklaring, gelovigen die net als ik verdrietig zijn. Verdrietig omdat iets waar zij hoop, liefde en houvast uit putten nu als iets schadelijks en kwalijks wordt gezien.

Oh Suus, weet dat er heel veel christenen (waaronder predikanten zoals ik) héél verdrietig en chagrijnig worden van dit soort schrijfsels. Op deze manier mensen uitsluiten en veroordelen… Ik vind het echt een gemene trap naar alle queerpeople (en vooral jongeren in zulke kerken die hiermee worstelen). Zie het maar als sprong in het nauw van een stelletje roeptoeters die weten dat ze in de minderheid  raken!

Ik kan wel janken Suus! Dit soort mensen met vreselijke ideeën en uitspraken brengen mensen tot wanhoop. Echt waar. Ik ben oprecht christen, maar geloof in de God van liefde voor iedereen. Dit brengt schade, valse (geloofs)leer en bangmakerij. Het enige dat ik als christen kan doen is bidden voor liefde. Liefde voor iedereen. En dat meegeven aan mijn kinderen, dat ze mogen zijn wie ze zijn en ik en God van ze houden ongeacht voor wie ze kiezen.

Hoi Suus! Als christen kan ik eigenlijk niets anders dan mij schamen voor mede-gelovigen. Ik las vanmorgen een stukje wat ik wel een mooie verwoording vond van mijn gevoelens hierbij. Ik hoop dat je dan ook zult beseffen dat niet iedere christen zo tegen de lhbt-community aankijkt.’

OPENBAAR MINISTERIE

Het Openbaar Ministerie gaat de Nashville-verklaring beoordelen op eventuele strafbaarheid. Op basis van de beoordeling moet duidelijk worden of er een strafrechtelijk onderzoek komt.

Ik schreef al eerder over mijn walging aangaande dit soort berichten. Ik blijf de barricades opgaan en ik hoop dat we dit blijven doen. Ik streef naar strijden voor vrijheid. Strijden voor liefde. Want dat is blijkbaar nodig. Ik hoop op een wereld waarin niet meer gestreden hoeft te worden voor wie je bent of van wie je houdt maar waar we kunnen vieren dat liefde bestaat, voor iedereen. #celebratelove

Dit artikel verscheen eerder op vrouw.nl

Geef een reactie